Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Ρατσισμός, made in ΕΕ

Του Χρήστου Ζέρβα

Κλείνει ο βαλκανικός διάδρομος- Xιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μονομερείς ενέργειες, αδιαφορία για συνολικές ευρωπαικές λύσεις και τήρηση των συμφωνηθέντων, εφαρμογή μέτρων που αντιβαίνουν σε διεθνείς συνθήκες. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΕΕ, υποδηλώνει την πλήρη αποτυχία της Ενωσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και εξηγεί γιατί ρατσιστικά φαινόμενα ανθούν στην καρδιά της Ευρώπης.
Η έντονη δυσαρέσκεια του Ελληνα πρωθυπουργού προς την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων θα είχε σημασία εάν υπήρχε ο απαραίτητος αλληλοσεβασμός στη ΕΕ. Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ακόμη και η συμφωνία  να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών, μοιάζουν μάλλον με ευχολόγιο παρά με πολιτική δέσμευση.
Η συμφωνία των 9 για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία, η κυβέρνηση της Βιέννης αποφάσισε να κρατήσει αυστηρή στάση με μέτρα περιορισμού στην είσοδο νέων προσφύγων αν και η Αυστρία είναι η χώρα που έχει δεχθεί αναλογικά με τον πληθυσμό τς τον μεγαλύτερο αριθμό. Γι αυτό συγκάλεσε, παρά τι αντιδράσεις και τα διαβήματα της Αθήνας, την περιβόητη διάσκεψη των Βαλκανίων, ερήμην της Ελλάδας, της πιο εμπλεκόμενης χώρας στη προσφυγική κρίση.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο περιορισμός των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στον Βαλκανικό διάδρομο. Με άλλα λόγια αυστηροί έλεγχοι ακόμη και κλείσιμο συνόρων αν χρειασθεί. Κάποιοι ευελπιστούν ότι έτσι θα πάψουν να έρχονται νέοι πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι 9 συγκεκριμένες χώρες που συμμετείχαν, συμφώνησαν στη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής εξασφαλίζοντας πλήρη και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της ΠΓΔΜ.
Είναι προφανές ότι οι βαλκανικές χώρες, αποφασίζοντας να στενέψουν έως ασφυξίας τον βαλκανικό διάδρομο, κλείνουν την πρόσβαση χιλιάδων προσφύγων στην Κ. Ευρώπη και τους εγκλωβίζουν ουσιαστικά στην Ελλάδα.
Η Βιέννη, επιμένει σε  εθνικές λύσεις εκτοξεύοντας πυρά κατά της Ελλάδας για έλλειψη συνεργασίας. Κριτική Βερολίνου στη Βιέννη για μη πρόσκληση της Ελλάδας, επιμένοντας σε ευρωπαϊκή λύση.
Οπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης που συγκαλείται την Πέμπτη.
Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών
Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προσέλθει στη Διάσκεψη κατηγορώντας την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής και απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Αθήνας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,Γιάννη Μουζάλα.
Βερολίνο: Επρεπε να προσκληθεί η Αθήνα
Ως προς τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι δλωσε την Τετάρτη πως σε τηλεφωνική συνομιλία των Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Νίκο Κοτζιά ο πρώτος επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν».
Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε την ίδια στιγμή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στη διάσκεψη στη Βιέννη.

Δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις στην Ουγγαρία

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει ποσόστωση στην επανεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν ανέφερε στους δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι «η επιβολή ποσοστώσεων χωρίς τη συναίνεση του πληθυσμού και σε βάρος του, που ίσως αλλάξει τη ζωή του και των επερχόμενων γενεών, ισοδυναμεί με κατάχρηση» χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ρωτήσει τους ανθρώπους στην Ευρώπη εάν θέλουν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις ή όχι». Αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει ακόμη.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας μαζί με άλλες ανατολικοευρωπαϊκών χωρών ανήκει ανάμεσα στους πιο ισχυρούς πολέμιους της πρόσφατης απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να επιβάλουν ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ.
Πηγή : presspublica.gr


«Tα δικαιώματά σας σε κίνδυνο»

ΦΩΤΟ: EURKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2015 με τίτλο «τα δικαιώματά σας σε κίνδυνο», καταγράφει έναν κόσμο εφιαλτικό, προειδοποιώντας για την επίθεση που δέχονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται ότι ότι περισσότεροι από 851.319 πρόσφυγες, αιτούντες-άσυλο και μετανάστες διέσχισαν τη θάλασσα για να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ενώ  περισσότεροι από 700 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνταν στο Αιγαίο.
Η Διεθνής Αμνηστία μιλά για κατάρρευση του συστήματος υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα αλλά και για την αποτυχία της ΕΕ να ανταποκριθεί στη προσφυγική πρόκληση με τρόπο συνεκτικό και σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, συνεχίσθηκαν τα περιστατικά αστυνομικής βίας(βασανιστήρια, κακομεταχείριση), οι συλλογικές απελάσεις και οι ρατσιστικέ επιθέσεις!
Η κατάσταση διεθνώς
Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλές είναι οι εθνικές κυβερνήσεις που παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν σκοπίμως θεσμούς επιφορτισμένους με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει μια διαρκώς αναρριχώμενη τάση υπονόμευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
Ενδεικτικά:
  • περισσότερα από 122 κράτη βασάνισαν ή κακομεταχειρίστηκαν ανθρώπους,
  • περισσότερα από 30 κράτη ανάγκασαν παράνομα πρόσφυγες να επιστρέψουν σε χώρες όπου θα βρίσκονταν σε κίνδυνο,
  • σε τουλάχιστον 18 χώρες διαπράχθησαν εγκλήματα πολέμου ή άλλες παραβιάσεις του «δικαίου του πολέμου» από κυβερνήσεις ή ένοπλες ομάδες,
  • σε περισσότερες από 110 χώρες καταγράφηκαν περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου,
  • σε τουλάχιστον 33 χώρες σημειώθηκαν «εξαναγκαστικές» εξαφανίσεις ανθρώπων
«Δεν απειλούνται μόνο τα δικαιώματά μας αλλά και οι νόμοι και τα συστήματα που τα προστατεύουν», δηλώνει ο Shalil Shetty, Γενικός Γραμματέας και Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, και συμπληρώνει: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν την επίθεση στα δικαιώματά μας και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς άμυνας που η παγκόσμια κοινότητα έχει θέσει σε εφαρμογή για την προστασία τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια, και το διακύβευμα για την ανθρωπότητα είναι μεγαλύτερο από ποτέ.»
Στο στόχαστρο ακτιβιστές, δικηγόροι
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί επίσης για μια ανησυχητική τάση που επικρατεί μεταξύ κυβερνήσεων και αφορά στην αυξανόμενη στοχοποίηση και επίθεση προς ακτιβιστές, δικηγόρους και άλλα άτομα που εργάζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την οργάνωση, αυτό οφείλεται εν μέρει στην αντίδραση πολλών κυβερνήσεων απέναντι στις αναδυόμενες απειλές για την ασφάλεια που διαφάνηκαν μέσα στο 2015.
«Η λανθασμένη αντίδραση πολλών κυβερνήσεων απέναντι σε απειλές ως προς την εθνική τους ασφάλεια έχει οδηγήσει στη σύνθλιψη της κοινωνίας των πολιτών, του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα καθώς και του δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου. Επιπλέον, υπάρχουν ξεκάθαρες προσπάθειες μετατροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ‘επικίνδυνες λέξεις’, καθώς τίθενται στον αντίποδα της εθνικής ασφάλειας, του νόμου, της τάξης και των ‘εθνικών αξιών’», αναφέρει ο Shalil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ο κόσμος σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ή οξυνθεί εξαιτίας κυβερνήσεων που παίζουν πολιτικά παιχνίδια με τις ζωές των ανθρώπων. Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν στα χέρια κρατών και ένοπλων ομάδων, ενώ οι κυβερνήσεις αναίσχυντα παρουσιάζουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως απειλή για την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή τις εθνικές αξίες» δηλώνει οShalil Shetty.
Υπονόμευση των μηχανισμών άμυνας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και περιφερειακοί μηχανισμοί υπονομεύονται από τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν τον έλεγχο στα εσωτερικά τους. Πολλές κυβερνήσεις τορπίλισαν εσκεμμένα τη δράση του ΟΗΕ για την πρόληψη μαζικών θηριωδιών ή τη λογοδοσία των δραστών και απέρριψαν ή χλεύασαν τις συστάσεις του για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο. Η συριακή σύγκρουση αποτελεί ένα τρομακτικό παράδειγμα των καταστροφικών επιπτώσεων σε ανθρώπινο επίπεδο της συστημικής αποτυχίας του ΟΗΕ να εκπληρώσει το ζωτικό ρόλο του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και τη διασφάλιση της λογοδοσίας.
«Περισσότερα από 70 χρόνια προόδου και κατακτήσεων στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύουν» υπογραμμίζει ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα Γιώργος Κοσμόπουλος. «Καλούμε τα κράτη να υποστηρίξουν πολιτικά και να χρηματοδοτήσουν πλήρως τα υπάρχοντα συστήματα για την υποστήριξη του διεθνούς δικαίου και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».
Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και η αποτυχία της ΕΕ
Περισσότεροι από 851.319 πρόσφυγες, αιτούντες-άσυλο και μετανάστες διέσχισαν τη θάλασσα για να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ενώ μόλις το 3% εξ ’αυτών πέρασαν από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 700 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνταν στο Αιγαίο. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 21% του συνόλου των θανάτων στην Μεσόγειο, σε σύγκρισή με 1% το 2014.
Η συνεπαγόμενη διοικητική και ανθρωπιστική πρόκληση έσπρωξε ένα ήδη αναποτελεσματικό σύστημα υποδοχής σε σημείο κατάρρευσης ενώ και ο κακός προγραμματισμός σε συνδυασμό με τη βαθιά οικονομική κρίση όξυναν την ανθρωπιστική κρίση στα νησιά. Ακτιβιστές, εθελοντές, ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προσπάθησαν να καλύψουν τα τεράστια κενά στις ανθρωπιστικές παροχές για τους πρόσφυγες. Η ΕΕ, το μεγαλύτερο παγκοσμίως οικονομικό μπλοκ με πληθυσμό πάνω από 500 εκατομμύρια, απέτυχε να ανταποκριθεί σε αυτή τη πρόκληση με τρόπο συνεκτικό και σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στην Ελλάδα οι αναφορές για βασανιστήρια, κακομεταχείριση και υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία  συνεχίστηκαν καθώς και οι συλλογικές απελάσεις στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα. Επίσης συνεχίστηκαν οι επιθέσεις που υποκινούνται από μίσος, ενώ ο νόμος που επεκτείνει τη συμβίωση μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ψηφίστηκε στο τέλος του χρόνου.
Η πλήρης έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας θα είναι διαθέσιμη στο www.amnesty.gr
Πηγή: presspublica.gr