Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Παιδική εργασία για τα υπερσύγχρονα κινητά τηλέφωνα

Χιλιάδες ανήλικοι, ακόμα και παιδιά μόλις 7 χρονών, εργάζονται για ένα δολάριο, επί 12 ώρες την ημέρα, με κίνδυνο της ζωής τους, σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να εξορύξουν κοβάλτιο, ένα ορυκτό μετάλλευμα απαραίτητο για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε κινητά και λάπτοπ.
«Εκατομμύρια άνθρωποι ωφελούνται από τις νέες τεχνολογίες αλλά δεν αναρωτιούνται, για την κατασκευή των προϊόντων», είπε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Μαρκ Ντούμμετ. Τα λαμπερά καταστήματα και το μάρκετινγκ της νέας τεχνολογίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα παιδιών που κουβαλούν πέτρες, με τους εργάτες ορυχείων, τα φρεάτια που ανοίγονται με τα χέρια και τις μη αναστρέψιμες ζημιές στους πνεύμονες.
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με  90 εργάτες μικρών ορυχείων, οι οποίοι δουλεύουν κατά κύριο λόγο μόνο με τα χέρια ή με εργαλεία πρωτόγονα.
Το Κονγκό προμηθεύει περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου αποθέματος κοβαλτίου.
Οι κατασκευαστές -συνολικά 12 εταιρείες κάνουν χρήση του ορυκτού- όπως η Apple, η Samsung και η Sony απορρίπτουν τις κατηγορίες.
Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί από τους παραγωγούς να διασφαλίσουν ότι στις συσκευές τους δεν υπάρχουν μπαταρίες από κοβάλτιο που προέρχονται από ορυχεία στα οποία εργάζονται παιδιά. Η οργάνωση ζητά επίσης οι αρχές να ελέγχουν κατά πόσο στη διαδικασία παραγωγής προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως και η ασφάλεια.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και χωρίς εξοπλισμό ασφαλείας, για μόλις 1-2 δολάρια την ημέρα, εργασία που, εκτός των άλλων, προκαλεί μη αναστρέψιμη ζημιά στους πνεύμονες τους.
Σύμφωνα με την UNICEF, υπολογίζεται ότι το 2014 οι ανήλικοι που εργάζονταν στα ορυχεία του νότιου Κονγκό, ήταν 40.000 παιδιά.
Πηγή :tvxs.gr (διασκευασμένο άρθρο)