Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οι επιστήμονες συμμετέχουν στην πολιτική ζωή

Επιστολή υποστήριξης προς την Ελλάδα από 20 νομπελίστες επιστήμονες



Είκοσι δύο επιφανείς ξένοι επιστήμονες, 20 από τους οποίους είναι νομπελίστες στους τομείς των θετικών επιστημών (Ιατρική-Φυσιολογία, Φυσική και Χημεία), δημοσίευσαν επιστολή στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Science", την οποία επίσης απέστειλαν σε κορυφαίες θεσμικές προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Χ.Ρομπάι, Χ.Μπαρόζο, Μ.Σουλτς), ζητώντας τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να βγει από τη σοβαρή κρίση.

Η επιστολή έχει τίτλο "Υποστήριξη για την Ελλάδα" (Support for Greece) και την πρωτοβουλία για αυτήν εμφανίζεται να έχει ο διακεκριμένος γερμανός γιατρός-ιολόγος Χάραλντ Tσουρ Χάουζεν, κάτοχος του Βραβείου Νομπέλ Ιατρικής 2008.

Οι νομπελίστες προτείνουν την καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ώστε να ενισχυθούν στην Ελλάδα οι τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν, έχουν πληγεί από την έλλειψη πόρων, παρόλο που είναι σημαντικοί για την έξοδο από την κρίση. Οι επιφανείς επιστήμονες καλούν ακόμα τους ευρωπαίους ηγέτες να φροντίσουν για την επιβίωση και τη ανάπτυξη των επιστημονικών και τεχνολογικών ινστιτούτων της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων, οι νομπελίστες εισηγούνται ένα μέρος από τους διαθέσιμους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα να κατευθυνθεί σε καινοτομικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας. Επίσης προτείνουν να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα έρευνας και τεχνολογίας και υψηλού επιπέδου ελληνικές επιστημονικές ομάδες.

Ακόμα, ζητούν να διασφαλισθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στους μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς και να αρχίσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων κοινών ευρωπαϊκών και ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, δίνοντας έμφαση σε εκείνα τα επιστημονικά πεδία όπου η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία και τα οποία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της.
Στη επιστολή αναγνωρίζεται η ύπαρξη ενός ισχυρού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα μας και τονίζεται ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, η χώρα θα είναι σε θέση σταδιακά να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Π. Δρακ.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.

 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ / ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
1. Η επιστημονική κοινότητα με την πρωτοβουλία συγκεκριμένων προσώπων που αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια πρακτική ενεργητικής συμμετοχής των πνευματικών ανθρώπων στο πολιτικό γίγνεσθαι.
2.Οι στοχευμένες προτάσεις των επιστημόνων αναφέρονται στο χώρο της επιστήμης , έρευνας και τεχνολογίας που συνομολογείται ότι υστερεί στην Ελλάδα.
Ποια είναι η κατάσταση της τριτοβάθμιας ελληνικής  Εκπαίδευσης στα πεδία που οι νομπελίστες θεωρούν ότι πρέπει να προαχθούν ; Αξίζει να ερευνηθεί...