Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πράσινο φως για την εισαγωγή νέων «μεταλλαγμένων» στην ΕΕ


Πράσινο φως για την εισαγωγή νέων «μεταλλαγμένων» στην ΕΕ

Βρυξέλλες
Έπειτα από την πρόσφατη τροποποίηση του συστήματος αδειοδότησης για τις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες, το οποίο δίνει πλέον στις χώρες-μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα να απαγορεύουν μονομερώς την εισαγωγή και καλλιέργεια, η Κομισιόν έδωσε πράσινο φως για την εισαγωγή δέκα ακόμα «μεταλλαγμένων».

Πρόκειται για δέκα ποικιλίες καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακιού και ελαιοκράμβης, οι οποίες αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η Monsanto, η BASF και η Bayer, καθώς και για δύο ποικιλίες γαριφάλων της εταιρείας Suntory που θα πωλούνται κομμένα στα ανθοπωλεία.

Η άδεια, η οποία αφορά μόνο την εισαγωγή και όχι την καλλιέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος, επιτρέπει τη χρήση των νέων ποικιλιών σε ανθρώπινα τρόφιμα και ζωοτροφές. Στην πράξη, όμως, θα χρησιμοποιούνται κυρίως για ζωοτροφές.

Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε για δέκα ακόμα χρόνια την άδεια επτά ακόμα γενετικών τροποποιημένων φυτών, από τα οποία το τελευταίο είχε λάβει έγκριση το 2013.

Με την απόφαση της Παρασκευής ο αριθμός των «μεταλλαγμένων» που επιτρέπεται να εισάγονται στην ΕΕ αυξάνεται στα 58, αναφέρει το Reuters.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η γενετική τροποποίηση παρέχει προστασία από παράσιτα των καλλιεργειών ή προσφέρει αντοχή στα ζιζανιοκτόνα.

Η αδειοδότηση των νέων ποικιλιών έρχεται μετά την τροποποίηση του συστήματος αδειοδότησης με την οποία επιχειρείται να λυθούν οι διαφορές ανάμεσα σε χώρες-μέλη που υποστηρίζουν τα «μεταλλαγμένα», όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Βρετανία, και χώρες που αντιδρούν, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.

Το νέο σύστημα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια και εισαγωγή ποικιλιών που έχουν λάβει έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας.

Διαβάστε επίσης:

Η απόφαση αυτή εξόργισε τις ΗΠΑ, μεγάλο παραγωγό «μεταλλαγμένου» καλαμποκιού και σόδας, οι οποίες θεωρούν ότι πρόκειται για αθέμιτη παρέμβαση στο διεθνές εμπόριο που δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace υποστηρίζουν ότι η τροποποίηση του συστήματος αδειοδότησης ανοίγει το δρόμο για την έγκριση δεκάδων νέων ποικιλιών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «άνοιξε σήμερα την πόρτα για ένα νέο κύμα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας και τους εμπορικούς διαπραγματευτές» υποστήριξε η Greenpeace.

To μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται σήμερα στην ΕΕ είναι μια ποικιλία αραβόσιτου της Monsanto.

Μόνο η Ισπανία και η Πορτογαλία την καλλιεργούν.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Ένας σύγχρονος ψυχρός πόλεμος (;)

Ρωσία: Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία

Ρωσία: Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία

Μόσχα, Ρωσία
Για παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις στις ζώνες των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, κάνει λόγο το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Intefax.


Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το Interfax μετέδωσε ότι αμερικανικά στρατεύματα εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις όχι μόνο στη δυτική Ουκρανία «όπως δείχνουν τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αλλά και στην εμπόλεμη ζώνη Μαριούπολης, Σεβεροντονέτσκ, Αρτιμοβόσκ και Βολνοβάκχα».



Ένα 24ωρο νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι έχει παραδώσει στους αντιαεροπορικά συστήματα και βαρύ οπλισμό στην ανατολική Ουκρανία, και παράλληλα οι ρωσικές δυνάμεις εκπαιδεύουν φιλορώσους κατά παράβαση της συμφωνίας εκεχειρίας.


ΗΠΑ: Γελοίοι οι ισχυρισμοί


Έντονη ήταν η αντίδραση του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο χαρακτήρισε γελοίους τους ισχυρισμούς των Ρώσων. 



«Η Ρωσία εξακολουθεί να εκπαιδεύει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, παραβιάζοντας κατάφωρα τη Συμφωνία του Μινσκ και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Πηγή : in.gr