Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ένας στους δύο Βρετανούς λέει «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών

Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς, το 49% δηλαδή, πιστεύει ότι τα Παρθενώνια Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ποσοστό αυξημένο κατά 12 μονάδες από τον προηγούμενο Οκτώβριο, οπότε και η ίδια βρετανική εταιρεία έκανε σφυγμομέτρηση για το ίδιο ζήτημα.
Μόλις το 26% των Βρετανών θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν αυτήν τη στιγμή στη Βρετανία.
Το 24% δεν εκφράζει γνώμη, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1.589 προσώπων το διάστημα μεταξύ 7ης και 8ης Δεκεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «The Times».
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας ένα άγαλμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, το άγαλμα του ποταμού-θεού Ιλισσού. Η κίνηση προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο δανεισμός των γλυπτών βρίσκει διχασμένη τη βρετανική κοινωνία, αφού το 39% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια αυτή είναι δικαιολογημένη, ενώ το 37% θεωρεί ότι δεν είναι.
Γενικότερα για το θέμα του δανεισμού των εκθεμάτων που στέλνονται από τα βρετανικά μουσεία σε άλλα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο οι ερωτηθέντες δήλωσαν υπέρ σε ποσοστό 57% έναντι 25% κατά. Οσοι αντιτίθενται χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές στα Γλυπτά.
Τον περασμένο Οκτώβριο αμέσως μετά το ταξίδι της Αμάλ Κλούνεϊ στη χώρα μας για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων είχε κάνει ανάλογο γκάλοπ.
Τότε, το 37% είχε ταχθεί υπέρ των επιχειρημάτων της δικηγόρου, (που είναι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς) και θεωρούσε ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν, ενώ το 23% ήθελε να παραμείνουν. Οπως βλέπουμε, τα ποσοστά υπέρ της παραμονής αυξήθηκαν ελάχιστα. Επίσης, το 32% ήταν ουδέτερο και το 7% ανήκε στην κατηγορία «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Εξ όσων συμφώνησαν τότε με την επιστροφή, ένα ποσοστό 36% θεωρούσε ότι τα γλυπτά είναι από ένα ενιαίο σύνολο έργων τέχνης. Ενα άλλο ποσοστό 34% έλεγε ότι αποτελούν συστατικό μέρος του ελληνικού πολιτισμού.
Μόλις το 19% τέλος πείθεται από το επιχείρημα ότι κλάπηκαν και πρέπει να επιστραφούν στον κάτοχό τους.
Οσο για την αντίθετη πλευρά, οι περισσότεροι τάσσονται κατά της επιστροφής επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο και θα άδειαζαν τα βρετανικά μουσεία σε περίπτωση που ανάλογες κινήσεις επαναλαμβάνονταν.
Περίπου ένας στους τέσσερις (27%) που διαφωνεί με την επιστροφή συντάσσεται με αυτήν τη σκέψη. Ενα 23% τέλος από τους αντιτιθέμενους πιστεύει ότι ο Ελγιν ενήργησε νόμιμα, έχοντας όλες τις άδειες από την οθωμανική αυτοκρατορία.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/hnews/243#ixzz3NwG5JjoR

Η Αμφίπολη στις κορυφαίες ανακαλύψεις του 2014

Στη λίστα του περιοδικού Archaeology, που εκδίδει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, με τις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2014, βρίσκεται η Αμφίπολη. 
Σύμφωνα με το περιοδικό, η ανακάλυψη «του μεγαλύτερου γνωστού ελληνικού τύμβου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού» και έτσι «κέρδισε εύκολα μια θέση στη λίστα μας με τις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις» του έτους που φεύγει.
«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ανακάλυψη του τάφου, τον περασμένο Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας ανά τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση από τον αρχαιολογικό χώρο» τονίζεται στην εισαγωγή του άρθρου. Η ειδική έκδοση του περιοδικού National Geographic δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να περιηγηθούν τα μυστικά του τάφου.
Εκτός από την Αμφίπολη, στη λίστα του έγκριτου περιοδικού βρίσκονται: 
  1. Το 5.000 ετών πέτρινο υπόγειο τμήμα ενός ευρύτερου νεολιθικού συνόλου στο Στόουνχετζ στην Αγγλία.
  2. Η συλλογή-θησαυρός των 22.000 νομισμάτων, που βρέθηκαν στο Σίτον Ντάουν της Αγγλίας και τα οποία χρονολογούνται από το 260 έως το 340 μ.Χ.
  3. Τα ευρήματα στο Λουμπίνι του Νεπάλ που αποκάλυψαν άγνωστες λεπτομέρειες για τις απαρχές του Βουδισμού.
  4. Η αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερταλ από επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη.
  5. Η ανακάλυψη του ναυαγίου του πλοίου «Έρεβος», πλοίαρχος του οποίου ήταν ο βρετανός Τζον Φράνκλιν, που ενισχύει τη θέση του Καναδά περί κυριαρχίας του σε αχανείς εκτάσεις της Αρκτικής.
  6. Η βυθισμένη βυζαντινή βασιλική που βρέθηκε στη λίμνη Ιζνίκ της Τουρκίας.
  7. Η ανακάλυψη ότι Αιγύπτιοι ταρίχευαν τους νεκρούς από το 4.300 π.Χ., δηλαδή 1.500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστό έως σήμερα, πολύ πριν τους Φαραώ.
  8. Το φρούριο του Μπλουτούθ στη Δανία, το οποίο εικάζεται ότι χτίστηκε από τον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκ και πρώτο βασιλιά της Δανίας, Χάραλντ «Μπλουτούθ» Γκόρμσον.
  9. Ο σκελετός της «Ναϊάδος» -το όνομα το οφείλει στις νύμφες της ελληνικής μυθολογίας- που βρέθηκε το 2007 στην υποθαλάσσια «Μαύρη Τρύπα» της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, αλλά φέτος οι αναλύσεις έδειξαν ότι ανήκει σε κορίτσι ηλικίας 15-16 ετών που έζησε πριν 12.000 - 13.000 χρόνια.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr (Διασκευή)