Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ένας στους δύο Βρετανούς λέει «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών

Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς, το 49% δηλαδή, πιστεύει ότι τα Παρθενώνια Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ποσοστό αυξημένο κατά 12 μονάδες από τον προηγούμενο Οκτώβριο, οπότε και η ίδια βρετανική εταιρεία έκανε σφυγμομέτρηση για το ίδιο ζήτημα.
Μόλις το 26% των Βρετανών θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν αυτήν τη στιγμή στη Βρετανία.
Το 24% δεν εκφράζει γνώμη, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1.589 προσώπων το διάστημα μεταξύ 7ης και 8ης Δεκεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «The Times».
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας ένα άγαλμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, το άγαλμα του ποταμού-θεού Ιλισσού. Η κίνηση προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο δανεισμός των γλυπτών βρίσκει διχασμένη τη βρετανική κοινωνία, αφού το 39% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια αυτή είναι δικαιολογημένη, ενώ το 37% θεωρεί ότι δεν είναι.
Γενικότερα για το θέμα του δανεισμού των εκθεμάτων που στέλνονται από τα βρετανικά μουσεία σε άλλα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο οι ερωτηθέντες δήλωσαν υπέρ σε ποσοστό 57% έναντι 25% κατά. Οσοι αντιτίθενται χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές στα Γλυπτά.
Τον περασμένο Οκτώβριο αμέσως μετά το ταξίδι της Αμάλ Κλούνεϊ στη χώρα μας για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων είχε κάνει ανάλογο γκάλοπ.
Τότε, το 37% είχε ταχθεί υπέρ των επιχειρημάτων της δικηγόρου, (που είναι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς) και θεωρούσε ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν, ενώ το 23% ήθελε να παραμείνουν. Οπως βλέπουμε, τα ποσοστά υπέρ της παραμονής αυξήθηκαν ελάχιστα. Επίσης, το 32% ήταν ουδέτερο και το 7% ανήκε στην κατηγορία «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Εξ όσων συμφώνησαν τότε με την επιστροφή, ένα ποσοστό 36% θεωρούσε ότι τα γλυπτά είναι από ένα ενιαίο σύνολο έργων τέχνης. Ενα άλλο ποσοστό 34% έλεγε ότι αποτελούν συστατικό μέρος του ελληνικού πολιτισμού.
Μόλις το 19% τέλος πείθεται από το επιχείρημα ότι κλάπηκαν και πρέπει να επιστραφούν στον κάτοχό τους.
Οσο για την αντίθετη πλευρά, οι περισσότεροι τάσσονται κατά της επιστροφής επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο και θα άδειαζαν τα βρετανικά μουσεία σε περίπτωση που ανάλογες κινήσεις επαναλαμβάνονταν.
Περίπου ένας στους τέσσερις (27%) που διαφωνεί με την επιστροφή συντάσσεται με αυτήν τη σκέψη. Ενα 23% τέλος από τους αντιτιθέμενους πιστεύει ότι ο Ελγιν ενήργησε νόμιμα, έχοντας όλες τις άδειες από την οθωμανική αυτοκρατορία.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/hnews/243#ixzz3NwG5JjoR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου