Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ένας αρχαιολόγος της Θράκης στο σχολείο μας

 Είναι ξεχωριστή τιμή και χαρά για τους μαθητές και τους δασκάλους να φιλοξενούμε στην κοινότητα του σχολείου έναν αρχαιολόγο. Είναι μια γέφυρα επικοινωνίας του παρόντος με το παρελθόν, που ζωντανεύει στα παιδιά μέσα από την ίδια τη  μαρτυρία του ερευνητή .
Την τιμή αυτή μας έκανε ο αρχαιολόγος της ΙΘ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Κομοτηνής, κ.Ματθαίος Κουτσουμανής.

 Ο αρχαιολόγος κ. Ματθαίος Κουτσουμανής και η ανασκαφική του ομάδα έφερε στο φως Πλωτινόπολη, ανασκαφή βασισμένη στην αρχαιολογική μελέτη ενός άλλου σπουδαίου αρχαιολόγου της περιοχής του καθηγητή Γ. Μπακαλάκη. Από το 1977 η ΙΘ΄ Εφορεία αρχαιοτήτων ανέλαβε  τη συστηματική ανασκαφή του λόφου της Αγίας Πέτρας.


Στον κ. Κουτσουμανή ανατέθηκε η ανασκαφή από το 1996 και τα καταπληκτικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν  τεκμηριώνουν επιστημονικά τη διαχρονικότητα της κατοίκησης στην περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στο ν. Έβρου από τη νεολιθική εποχή έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Η παρουσίαση του αρχαιολόγου ήταν πολύ μεθοδική και κατανοητή.

  Πλούσιες εικόνες των ευρημάτων παρουσίασαν τη σπουδαιότητα της αρχαιολογικής έρευνας.



 Με την ευγενική και σεμνή παρουσία του ο κ.Κουτσουμανής  ανέδειξε  τη συνεργασία της ομάδας του αρχαιολόγου και την αλληλοεκτίμηση που διαπνέει την επίπονη αλλά πολύ γοητευτική ,κατά τη μαρτυρία των παιδιών,  εργασία του αρχαιολόγου.



  Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Έβρου δεν είναι ευρύτερα γνωστή και γι αυτό η γνωριμία των μαθητών με τον αρχαιολόγο είχε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Τεκμηρίωσε ότι η Θράκη γενικότερα και ο Έβρος ειδικότερα επιλέχθηκαν ως περιοχές μόνιμης και οργανωμένης εκατάστασης από τους νεολιθικούς χρόνους. Ο εμπορικός  πλούτος της περιοχής από τον πλωτό ποταμό Έβρο, όπως μας είπε ο αρχαιολόγος, ήταν πόρος οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.  

Η εμπειρία της γνωριμίας με τον αρχαιολόγο και τα ευρήματα της περιοχής ζωντάνεψε το ενδιαφέρον των μαθητών για την   Ιστορία , κάνοντάς  την και δική τους Ιστορία.
Ευχαριστούμε θερμά .