Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Τα ΜΜΕ και η ερμηνεία των επιλογών τους


Για όσους ζούμε ως πολίτες των σύγχρονων δημοκρατιών στον κόσμο που λέγεται ανεπτυγμένος το θέμα της επιλογής των μέσων στην ενημέρωση της κοινωνίας ως ενσυνείδητη πολιτική επιλογή είναι ασφαλώς αναγνωρισμένο και ίσως ερμηνευμένο ανάλογα. 

Για τους νέους ανθρώπους όμως ,που είναι ακόμη μαθητές ίσως και φοιτητές και προετοιμάζονται για την πολιτική τους ταυτότητα, ποια άραγε σημασία θα είχε το να επιχειρηθεί η ερμηνεία της επιλογής των ειδήσεων από τα ΜΜΕ; 

Ας επιχειρηθεί για λόγους εκπαιδευτικούς... 

Για παράδειγμα, η φρενήρης ενασχόληση των media με τη γέννηση ενός μωρού που η τύχη(;) θέλησε να λέγεται βασιλέας; 

Αντίθετα,το θέμα απολαμβάνει "αυτοκρατορική θέση" και συνοδεύεται από πλήθος φωτογραφιών για την κατά τα άλλα κοινωνική ενημέρωση των δημοσιγράφων, που ενδιαφέρονται για την ισότιμη προβολή των κοινωνικών θεμάτων και την πολιτική... ενεργοποίηση των πολιτών (sic).

Τα ΜΜΕ και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αν αφαιρέσει κανείς τον χρόνο της είδησης, η είδηση επαναλαμβάνεται το ίδιο επίκαιρα επαναλαμβανόμενη :" Η ευρωπαϊκή δίκη" ( επονομαζόμενη τρόικα) θα εκδώσει απόφαση εκταμίευσης χρημάτων μόνο αν ...

Τα ΜΜΕ και η σκανδαλοθηρία... Γίνεται είδηση προβεβλημένη το σκάνδαλο Ζαχόπουλου με τις... ροζ προεκτάσεις , αποπροσανατολίζοντας τον θεατή από το γεγονός της  πολιτικής αυθαιρεσίας και ανηθικότητας .

Η Μαρμαρογλυπτική στην Τήνο !