Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Ένας σύγχρονος πνευματικός άνθρωπος


  «Αντισταθείτε, αντισταθείτε σ΄αυτόν που σας λέει να κάνετε μικρά όνειρα, αντισταθείτε στα όνειρα των γονιών σας για μια θεσούλα, αντισταθείτε στη μιζέρια της καθημερινότητας, αντισταθείτε σ΄ ό,τι πλήττει την αισθητική σας, μην υποκλινόσαστε σ΄ ό,τι δεν σας αρέσει, αντισταθείτε -όχι απαραίτητα στην πολιτική, αλλά στην καθημερινότητα- αυτή είναι περισσότερο πολιτική-, αντισταθείτε στους καθηγητές σας, αντισταθείτε και δράστε...»
 Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες από την Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. ο βραβευμένος Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος αναγορεύτηκε χθες επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών. Κατά παρέκκλιση του πρωτοκόλλου, ο Κ. Γαβράς δεν έκανε αντιφώνηση. Ευχαρίστησε για τα καλά τους λόγια τις πρυτανικές αρχές και στη συνέχεια ζήτησε να απαντήσει σε ερωτήσεις φοιτητών.
 «Είμαι άνθρωπος των εικόνων και μου είναι δύσκολο να βγάλω λόγο», είπε, πριν όμως δώσει τον λόγο στους παριστάμενους, θυμήθηκε τους γονείς του και σημείωσε ότι αν ζούσε η μητέρα του θα ήταν πολύ υπερήφανη για εκείνον που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Α.Π.Θ., αλλά και για τα άλλα δύο αδέλφια του, τον Απόστολο που είναι δικηγόρος στην Αθήνα και τον Χαράλαμπο, που κάνει έρευνα στην ιατρική στη Βοστόνη. «Η μητέρα μου ήθελε να μάθουμε γράμματα», είπε, ενώ για την πορεία του στον κινηματογράφο ανέφερε ότι το 10% είναι ταλέντο, αλλά το 100% είναι δουλειά.
  Κάλεσε παράλληλα τους νέους να πιστέψουν στον εαυτό τους και προέβλεψε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής καταστροφής το μέλλον θα... παίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ακόμα ότι «μια καινούργια ανθρωπότητα πάντα γεννιέται μετά από μεγάλες κρίσεις». Την Κυριακή το βράδυ ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης συμμετείχε σε συζήτηση που διοργάνωσε το Α.Π.Θ. με θέμα τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην οικονομική κρίση, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε η τελευταία του ταινία «The Capital - Το κεφάλαιο». «Το χρήμα είναι η νέα θρησκεία. Την ακολουθούμε σαν ναρκωμένοι, όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Ξέρουμε ότι οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, όμως συνεχίζουμε», είπε ο σκηνοθέτης.

Έλληνες καλλιτέχνες προσφέρουν τα έργα τους για τη μείωση του ελληνικού χρέους...Θέμα των έργων (;) 'Ελλάδα και Ευρώπη" ...

Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, με μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, συμβάλλουν περισσότεροι από 30 Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους σε δημοπρασία, με στόχο τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν να πάνε στην μείωση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, που ξεκινάει κύκλο εκδηλώσεων για την Ευρώπη, την κρίση και τις σχέσεις των νέων με την πολιτική και την τέχνη, συγκεντρώθηκαν 32 έργα μερικών από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, τα οποία και θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού (24Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο.
Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree»(GDF) με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. O GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 12.00μ.μ. στο χώρο Image Gallery ( Αμαλίας 36). Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τα έργα τέχνης θα μιλήσει η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.
Θέμα των έργων η Ευρώπη, το μέλλον της, η θέση της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε για την Ελληνογερμανική Αγωγή η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC, με θέμα τις απόψεις των νέων για την Ευρώπη, το ευρώ, το μέλλον τους.
Στη δημοπρασία συμμετέχουν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ελληνικής εικαστικής σκηνής που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα περισσότερα γύρω από τον κοινό άξονα «Ευρώπη και Ελλάδα». Κοινός προβληματισμός το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των πολιτικών και των πολιτισμών της μέσα στον οικονομικό «κυκλώνα», στην καρδιά του οποίου βρέθηκε η χώρα μας.
Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, ‘Αγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, ‘Αννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.
Οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ ο οίκος Bonhams συμμετέχει αφιλοκερδώς.