Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ένας σύγχρονος πνευματικός άνθρωπος


  «Αντισταθείτε, αντισταθείτε σ΄αυτόν που σας λέει να κάνετε μικρά όνειρα, αντισταθείτε στα όνειρα των γονιών σας για μια θεσούλα, αντισταθείτε στη μιζέρια της καθημερινότητας, αντισταθείτε σ΄ ό,τι πλήττει την αισθητική σας, μην υποκλινόσαστε σ΄ ό,τι δεν σας αρέσει, αντισταθείτε -όχι απαραίτητα στην πολιτική, αλλά στην καθημερινότητα- αυτή είναι περισσότερο πολιτική-, αντισταθείτε στους καθηγητές σας, αντισταθείτε και δράστε...»
 Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες από την Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. ο βραβευμένος Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος αναγορεύτηκε χθες επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών. Κατά παρέκκλιση του πρωτοκόλλου, ο Κ. Γαβράς δεν έκανε αντιφώνηση. Ευχαρίστησε για τα καλά τους λόγια τις πρυτανικές αρχές και στη συνέχεια ζήτησε να απαντήσει σε ερωτήσεις φοιτητών.
 «Είμαι άνθρωπος των εικόνων και μου είναι δύσκολο να βγάλω λόγο», είπε, πριν όμως δώσει τον λόγο στους παριστάμενους, θυμήθηκε τους γονείς του και σημείωσε ότι αν ζούσε η μητέρα του θα ήταν πολύ υπερήφανη για εκείνον που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Α.Π.Θ., αλλά και για τα άλλα δύο αδέλφια του, τον Απόστολο που είναι δικηγόρος στην Αθήνα και τον Χαράλαμπο, που κάνει έρευνα στην ιατρική στη Βοστόνη. «Η μητέρα μου ήθελε να μάθουμε γράμματα», είπε, ενώ για την πορεία του στον κινηματογράφο ανέφερε ότι το 10% είναι ταλέντο, αλλά το 100% είναι δουλειά.
  Κάλεσε παράλληλα τους νέους να πιστέψουν στον εαυτό τους και προέβλεψε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες οικονομικής καταστροφής το μέλλον θα... παίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ακόμα ότι «μια καινούργια ανθρωπότητα πάντα γεννιέται μετά από μεγάλες κρίσεις». Την Κυριακή το βράδυ ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης συμμετείχε σε συζήτηση που διοργάνωσε το Α.Π.Θ. με θέμα τον ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην οικονομική κρίση, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε η τελευταία του ταινία «The Capital - Το κεφάλαιο». «Το χρήμα είναι η νέα θρησκεία. Την ακολουθούμε σαν ναρκωμένοι, όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Ξέρουμε ότι οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, όμως συνεχίζουμε», είπε ο σκηνοθέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου