Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Στην 22η χειρότερη θέση η Ελλάδα όσον αφορά την υγεία των οικοσυστημάτων

Εκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2012»: Ο άνθρωπος απειλεί σοβαρά τη Γη

Εκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2012»: Ο άνθρωπος απειλεί σοβαρά τη Γη

8
εκτύπωση 
 
Η ασφάλεια, υγεία και ευημερία των κατοίκων της Γης απειλούνται. Οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε φυσικούς πόρους ασκούν τεράστιες πιέσεις στη βιοποικιλότητα. Αυτό αποκαλύπτει ο «Ζωντανός Πλανήτης 2012», η κυριότερη έκθεση για την κατάσταση υγείας της Γης, η οποία συντάσσεται κάθε δύο χρόνια από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αποτυπώματος (Global Footprint Network).

Οι ειδικοί των τριών φορέων καταγράφουν τις αλλαγές στα οικοσυστήματα, παρακολουθώντας 9.000 πληθυσμούς για περισσότερα από 2.600 είδη. Από το 1970 έως σήμερα παρατηρείται μείωση των ειδών κατά περίπου 30%. Το ισχυρότερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα τροπικά είδη καθώς έχουν υποστεί μείωση 60% σε λιγότερο από 40 χρόνια. «Ζούμε σα να έχουμε στη διάθεσή μας έναν έξτρα πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και, αν δεν αλλάξουμε τροχιά, το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από δύο πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», δηλώνει ο διευθυντής του WWF International κ. Τζιμ Λιπ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η αύξουσα δυναμική της αστικοποίησης θα έχει ως συνέπεια το 2050 δύο στους τρεις ανθρώπους να κατοικούν σε πόλεις.

Οι πιο πλούσιες οικονομίες έχουν κατά μέσο όρο πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τις φτωχές. Ομως, από το 1970 και μετά, σύμφωνα με τον δείκτη Ζωντανού Πλανήτη, οι απώλειες σε βιοποικιλότητα υπήρξαν ραγδαίες κυρίως στα αναπτυσσόμενα κράτη. Οπως διευκρινίζεται στην έκθεση «οι φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες "επιδοτούν" τον τρόπο ζωής των πλουσιότερων».

Οι 10 χώρες με το μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα ανά κάτοικο είναι: Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Δανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αυστραλία, Καναδάς, Ολλανδία και Ιρλανδία.


Υψηλό οικολογικό αποτύπωμα για την Ελλάδα

H Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση σε σύνολο 149 κρατών με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2008), αν όλοι οι πολίτες του κόσμου κατανάλωναν, όπως η Ελλάδα, τότε θα χρειαζόμασταν σχεδόν τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. «Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου καταστροφική, περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ-δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης», αναφέρει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας.

Οι λύσεις σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκονται σε δράσεις, όπως η μείωση των απορριμμάτων, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων και η χρήση καθαρών και άφθονων πηγών ενέργειας, όπως ο αέρας και ο ήλιος.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα.