Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ρατσισμός, made in ΕΕ

Του Χρήστου Ζέρβα

Κλείνει ο βαλκανικός διάδρομος- Xιλιάδες οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μονομερείς ενέργειες, αδιαφορία για συνολικές ευρωπαικές λύσεις και τήρηση των συμφωνηθέντων, εφαρμογή μέτρων που αντιβαίνουν σε διεθνείς συνθήκες. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΕΕ, υποδηλώνει την πλήρη αποτυχία της Ενωσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και εξηγεί γιατί ρατσιστικά φαινόμενα ανθούν στην καρδιά της Ευρώπης.
Η έντονη δυσαρέσκεια του Ελληνα πρωθυπουργού προς την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων θα είχε σημασία εάν υπήρχε ο απαραίτητος αλληλοσεβασμός στη ΕΕ. Οπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ακόμη και η συμφωνία  να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών, μοιάζουν μάλλον με ευχολόγιο παρά με πολιτική δέσμευση.
Η συμφωνία των 9 για κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Αυστρία, η κυβέρνηση της Βιέννης αποφάσισε να κρατήσει αυστηρή στάση με μέτρα περιορισμού στην είσοδο νέων προσφύγων αν και η Αυστρία είναι η χώρα που έχει δεχθεί αναλογικά με τον πληθυσμό τς τον μεγαλύτερο αριθμό. Γι αυτό συγκάλεσε, παρά τι αντιδράσεις και τα διαβήματα της Αθήνας, την περιβόητη διάσκεψη των Βαλκανίων, ερήμην της Ελλάδας, της πιο εμπλεκόμενης χώρας στη προσφυγική κρίση.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο περιορισμός των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών στον Βαλκανικό διάδρομο. Με άλλα λόγια αυστηροί έλεγχοι ακόμη και κλείσιμο συνόρων αν χρειασθεί. Κάποιοι ευελπιστούν ότι έτσι θα πάψουν να έρχονται νέοι πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι 9 συγκεκριμένες χώρες που συμμετείχαν, συμφώνησαν στη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής εξασφαλίζοντας πλήρη και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της ΠΓΔΜ.
Είναι προφανές ότι οι βαλκανικές χώρες, αποφασίζοντας να στενέψουν έως ασφυξίας τον βαλκανικό διάδρομο, κλείνουν την πρόσβαση χιλιάδων προσφύγων στην Κ. Ευρώπη και τους εγκλωβίζουν ουσιαστικά στην Ελλάδα.
Η Βιέννη, επιμένει σε  εθνικές λύσεις εκτοξεύοντας πυρά κατά της Ελλάδας για έλλειψη συνεργασίας. Κριτική Βερολίνου στη Βιέννη για μη πρόσκληση της Ελλάδας, επιμένοντας σε ευρωπαϊκή λύση.
Οπως ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης που συγκαλείται την Πέμπτη.
Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών
Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαική λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προσέλθει στη Διάσκεψη κατηγορώντας την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής και απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Αθήνας για τη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,Γιάννη Μουζάλα.
Βερολίνο: Επρεπε να προσκληθεί η Αθήνα
Ως προς τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι δλωσε την Τετάρτη πως σε τηλεφωνική συνομιλία των Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και Νίκο Κοτζιά ο πρώτος επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν».
Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε την ίδια στιγμή η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στη διάσκεψη στη Βιέννη.

Δημοψήφισμα για τις ποσοστώσεις στην Ουγγαρία

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει ποσόστωση στην επανεγκατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν ανέφερε στους δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ότι «η επιβολή ποσοστώσεων χωρίς τη συναίνεση του πληθυσμού και σε βάρος του, που ίσως αλλάξει τη ζωή του και των επερχόμενων γενεών, ισοδυναμεί με κατάχρηση» χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία διεξαγωγής του. «Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ρωτήσει τους ανθρώπους στην Ευρώπη εάν θέλουν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις ή όχι». Αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει ακόμη.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας μαζί με άλλες ανατολικοευρωπαϊκών χωρών ανήκει ανάμεσα στους πιο ισχυρούς πολέμιους της πρόσφατης απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να επιβάλουν ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ.
Πηγή : presspublica.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου