Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

UNICEF: Από κοινού δράση απαιτείται τώρα για τα παιδιά πρόσφυγες

UNICEF: Από κοινού δράση απαιτείται τώρα για τα παιδιά πρόσφυγες
Η Ευρώπη έχει λίγο χρόνο μπροστά της, πριν φθάσει ο χειμώνας, για την προστασία και τη φροντίδα των δεκάδων χιλιάδων παιδιών που αναζητούν καταφύγιο, ανακοίνωσε η UNICEF.
Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που αναζητούν φέτος καταφύγιο στην Ευρώπη είναι παιδιά. Περισσότερα από 106.000 παιδιά έχουν ζητήσει άσυλο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, 75% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.
«Τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα, γι’ αυτό η όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική προστασία τους πρέπει να είναι προτεραιότητα», δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος Ηλίας Λυμπέρης.
Πολλά παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη ζουν σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις και σε ακατάλληλες συνθήκες, όπου διατρέχουν τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Πολλά κοιμούνται έξω στο ύπαιθρο. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η υγεία των μικρών παιδιών διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, μεταξύ άλλων και από την απειλή ασθενειών όπως η πνευμονία. Μόνο η συντονισμένη δράση για τη φιλοξενία και τη φροντίδα των παιδιών τώρα θα αποτρέψει περισσότερους θανάτους και βάσανα τους επόμενους μήνες.
Με αυξανόμενο τον αριθμό των παιδιών που κάνουν επικίνδυνα ταξίδια προς και δια μέσου της Ευρώπης, η συλλογική δράση με δίκαιη κατανομή της ευθύνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία μια σειράς άμεσων δικλείδων ασφαλείας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους:
  • Ασφαλείς, φιλικές προς τα παιδιά εγκαταστάσεις υποδοχής, όταν καταφθάνουν τα παιδιά, με πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική στήριξη, αναψυχή και εκπαίδευση.
  • Περισσότερες τοποθεσίες επανεγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη και ανθρωπιστική βίζα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Η επεξεργασία των υποθέσεων ασύλου πρέπει να είναι έγκαιρη, και πάντα να δίδεται έμφαση στο βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.
  • Μεγαλύτερη δέσμευση για την επανεγκατάσταση προσφύγων από χώρες σε σύγκρουση για να μειωθεί η πιθανότητα να καταφεύγουν οι πρόσφυγες σε μη ασφαλείς διαδρομές και σε δίκτυα παράνομης διακίνησης.
  • Βελτιωμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην θάλασσα και στην ξηρά.
  • Επιτάχυνση των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης για χωρισμένα και ασυνόδευτα παιδιά.
  • Επαρκή αριθμό καταρτισμένων ειδικών στην παιδική μέριμνα, για να φροντίζουν και να συμβουλεύουν παιδιά και οικογένειες.
Τέτοια φροντίδα κατοχυρώνεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία προβλέπει την προστασία όλων των παιδιών – είτε μετακινούνται από τα σπίτια τους, στις θάλασσες, στην ξηρά ή στις ακτές χωρών προορισμού.
Η UNICEF καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της τεράστιας μετακίνησης απελπισμένων παιδιών, με πιο έντονες διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων και να παρέχει την απαιτούμενη ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες προέλευσης.
Αναπαραγωγή από schooltime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου