Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Απόψεις για το πρώτο βραβείο της Eurovision 2014

1
Η Conchita Wurst χαμογελαστή μετά την απονομή του βραβείου.
Η Αυστρία και για την ακρίβεια η εκκεντρική εμφάνιση της Conchita Wurst και η ιδιαίτερη φωνή της για ορισμένους ήταν ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού της Eurovision.
Με 290 βαθμούς η ντίβα της βραδιάς κατάφερε να εξασφαλίσει στη χώρα της τη νίκη έπειτα από 48 χρόνια. «Είμαστε ενωμένοι και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει» ήταν η δήλωση της ίδιας μετά το τέλος του διαγωνισμού.
Περίπου 180 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 45 χώρες είδαν την Conchita να πραγματοποιεί το όνειρό της, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που είχε ως κύριο θέμα του την ανεκτικότητα. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από χώρες όπως η Λευκορωσία, η Αρμενία και η Ρωσία, η οποία ψήφισε πέρσι ένα νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν δεν έκρυψε την αντίδρασή του γράφοντας στο Twitter: «Το αποτέλεσμα της Eurovision έδειξε στους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης το ευρωπαϊκό τους μέλλον: Ένα κορίτσι με μούσι».
Ανάλογο ήταν και το σχόλιο του πολιτικού Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος εξέφρασε την οργή του στην κρατική τηλεόραση. «Δεν υπάρχουν όρια στην οργή μας. Είναι το τέλος της Ευρώπης. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν έχουν πλέον άνδρες και γυναίκες, αλλά το “ουδέτερο”».
Η απάντηση ήρθε εκ των προτέρων από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο στάδιο της Κοπεγχάγης, καθώς αποδοκίμασε τις δίδυμες από τη Ρωσία.
Κατά τα υπόλοιπα ήταν ένας συνηθισμένος διαγωνισμός, με εφέ, εντυπωσιακές και αστείες σκηνικές παρουσίες και τις απαραίτητες συμμαχίες.
Τι κι αν εκ της δημιουργίας του ο διαγωνισμός της Eurovision που διοργανώνεται από το 1956 είχε σαν σκοπό να ενισχύσει την ενότητα μεταξύ των χωρών παραμερίζοντας τις πολιτικές «συνεργασίες», αυτό μάλλον έμεινε στα χαρτιά.
Ισως για τον περιορισμό όσο το δυνατόν του φαινομένου οι βαθμοί να προκύπτουν πλέον κατά το ήμισυ από επαγγελματίες κριτές και κατά το ήμισυ από την ψηφοφορία του κοινού.
Ετσι για την ιστορία πάντως δεύτερη στον διαγωνισμό ήρθε η Ολλανδία με το τραγούδι «Calm After The Storm» και τρίτη η Σουηδία  με το κομμάτι «Undo».
Από την εφημερίδα Καθημερινή
2
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο θεσμός της Γιουροβίζιον επενδύει στην διαφορετικότητα. Στο παρελθόν συνέβη αρκετές φορές είτε με την επικράτηση τρανσέξουαλ, είτε με την επικράτηση τεράτων. Μόνο που αυτή τη φορά το πάρτυ θύμισε εκδίκηση. Εκδίκηση απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη ομοφοβική τάση που αναπτύσσεται στην Ευρώπη με πρωτεργάτη τον Πούτιν και κυρίως απέναντι στην πολιτική αναταραχής στην Ουκρανία που και πάλι εστιάστηκε στις επιλογές της Ρωσίας. Κι αν κάποτε η ψηφοφορία παρέπεμπε σε στήριξη συμμάχων, το βράδυ του Σαββάτου της 10ης Μαϊου η ψήφος των χωρών ήταν καθαρά τιμωρία εχθρών και αντιπάλων. Πρωτοφανείς και έντονες οι αποδοκιμασίες για την Ρωσία, επίθεση φιλίας στην Ουκρανία, ισχυροποίηση των συμμαχιών στην σκανδιναβική και την κεντρική Ευρώπη και φυσικά πλήρης απαξίωση των 5 ισχυρών χωρών. Πόσο πάρτυ μπορεί να θυμίζει όλο αυτό; Ελάχιστα. Ευτυχώς την παρτίδα έσωσαν οι Δανοί με την άψογη διοργάνωση. Ενα σόου γεμάτο λάμψη, μία ευφυής έναρξη και μία παραγωγή που θα ζήλευαν ακόμη και οι Αμερικανοί  leaders του θεάματος. 

Οσον αφορά τη νικήτρια, την Κοντσίτα, ή τη γυναίκα με το μούσι όπως την αποκαλούσε η πλειοψηφία, η νίκη της άξιζε όχι γιατί άφησε μούσι ή γιατί επένδυσε στο ανδρόγυνο. Είχε υπέροχη φωνή, εξαιρετικό τραγούδι και επικοινωνιακό χάρισμα. Κάτι που δεν είχε η Ελλάδα η οποία με το "Rise up" των Freaky Fortune επένδυσε στο σαχλοπόπ και την ευκολία, παρουσιάζοντας ένα τραγούδι κατάλληλο μόνο για παιδικά πάρτυ στα οποία το τραμπολίνο είναι δημοφιλές, με μουσική και στίχο που παραπέμπει σε ακούσματα από λαϊκά beach bars της δεκαετίας του ´80. Ευτυχώς που το δίδυμο των ελλήνων παρουσιαστών διασκέδασε την πλήξη και την ντεκαντάνς με χιούμορ και απέφυγε εντέχνως να σχολιάσει το εγχώριο φιάσκο μας.

Κατά τ´ άλλα, πλήξη, μονοτονία, νερόβραστες μπαλάντες, κιτς και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που καταδεικνύει την συνολική κρίςη στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη. Δεν μπορεί πλέον να κάνει ούτε ένα απλό πάρτυ, να δώσει χαρά και να παραμερίσει τα κόμπλεξ της. Βαθειά κατάθλιψη...
Από την εφημερίδα Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου